מיפוי עצמות לדלקת מפרקים

מיפוי עצמות לדלקת מפרקים

מלאו את פרטיכם ונחזור בהקדם

מיפוי עצמות לדלקת מפרקיםישנם חולים רבים שסובלים מדלקת מפרקים המופנים לבדיקה שנקראת מיפוי עצמות. חלק לא מבוטל מהם לא מבינים מה הקשר בין הפגיעה במפרקים לבין מצב העצמות, אך כיום ידוע שסוגים שונים של דלקות מפרקים בהחלט יכולים להוביל לפגיעה מסוימת שלעתים יכולה להיות אף חמורה ביותר גם בעצמות.

מהי בדיקת מיפוי עצמות?

בדיקת מיפוי עצמות היא בדיקה שמטרת העל שלה היא להצביע על תהליכים מסוימים במפרקים ובעצמות בגוף. היא משמשת להערכה של נזקים שלא ניתן לראות בבדיקות אחרות כמו למשל בבדיקת רנטגן. נזקים אלו יכולים להיות בעיות באספקת הדם לעצם או שינויים זעירים ביותר במבנה העצם שאופייניים לדלקות מפרקים שונות.

הבדיקה כרוכה בהזרקה של חומר רדיואקטיבי שנקרא טכנציום מתילן דיפוספנאט לווריד של הנבדק. החומר הרדיואקטיבי נקלט בעצמות בדגש על העצמות המתחדשות ומאפשר לצלם את השינויים בעצמות בעזרת מצלמת גמה מיוחדת.

בדרך כלל הצילום יתבצע מיד לאחר הזרקת החומר ושעתיים לאחר מכן וכן במקרים מסוימים יבוצע צילום נוסף 24 שעות לאחר ההזרקה. בעזרת בדיקה זו ניתן לזהות אזורים דינמיים בעצם שבהם מתרחשים תהליכי בנייה או פירוק מואצים.

האם דלקת מפרקים פוגעת בעצמות?

ראשית, יש לציין שישנן למעלה ממאתיים מחלות שונות שיכולות לבוא לידי ביטוי בדלקת במפרקים כשחלק ניכר מהן לא גורם לנזק רב למפרק או לעצם. כמו כן, חשוב להבין שדרגת החומרה של הדלקת משתנה מאוד בין חולה לחולה ולכן לא כל אדם שאובחן עם דלקת מפרקים יישלח לבדיקת מיפוי עצמות. עם זאת, ישנן בהחלט מספר מחלות מפרקים שעלולות להביא לפגיעה בעצמות אם כי לרוב מדובר על מחלות שנמצאות בשלב המתקדם שלהן.

כך למשל ניתן לתת לדוגמא את המחלה שנקראת דלקת מפרקים שגרונית שבשלבים המתקדמים שלה עלולה להוביל לשחיקה של שולי עצמות המפרקים הפגועים ולדלדול עצם חוץ מפרקית. מחלה נוספת שיכולה להוביל לשינויים בעצמות היא דלקת מפרקים ניוונית שיכולה לבוא לידי ביטוי בשלב מסוים בסדקים בעצמות המפרק, בציסטות בעצמות ובשינויים אופייניים נוספים כמו למשל היצרות של המרווח המפרקי, בליטות של עצם שנוצרו בעקבות תהליכי הריפוי של הגוף ועוד.

האם מדובר על בדיקה מסוכנת?

באופן עקרוני הבדיקה לא נחשבת לבדיקה שמהווה כל סכנה בריאותית חרף השימוש בחומר רדיואקטיבי, אם כי היא אינה מומלצת לנשים בהיריון או לנשים מניקות. כמו כן, יש לציין שהחומר הרדיואקטיבי עוזב את הגוף תוך 48 שעות לכל היותר.

עם זאת, במידה והבדיקה מבוצעת באופן תדיר יחסית והחל מגיל צעיר יחסית, ייתכן כי החולה יסבול מעלייה קטנה בסיכון לחלות בסרטן, אם כי נתון זה נחשב לתיאורטי בלבד ועדיין נמצא במחקר.

לעתים נדירות מאוד, החומר הרדיואקטיבי עלול לגרור תופעות לוואי שמצריכות התייחסות מיוחדת. תופעות אלו יכולות להיות תגובה אלרגית חמורה שתבוא לידי ביטוי בשוק אנפילקטי שעלול לסכן חיים אך לרוב תופעות הלוואי לא מצריכות התייחסות רפואית מיוחדת. התופעות השכיחות הן זיהום קל או דימום קל באזור ההזרקה של החומר או נפיחות קלה ופריחה עורית בלבד.

כיצד החומר הרדיואקטיבי מאפשר ללמוד על השינוי במצב העצמות?

התוצאות של הבדיקה מפורשות בהתאם למידת הקליטה של החומר הרדיואקטיבי בעצמות. כל עוד הקליטה של החומר אחידה ולא ניתן להבחין באזורים בהם התרחשה קליטה מוגברת של החומר, אין כל סיבה לחשש.

עם זאת, קליטה מוגברת של חומר באזורים מסוימים תצביע על קיום של תהליכי בניית או פירוק עצם מואצים ואילו אזורים בהם נראית קליטה מועטה של חומר יכולים להצביע על בעיה מסוימת באספקת הדם לעצם שכן החומר עובר לעצמות דרך מחזור הדם.

074-7691313 דילוג לתוכן