החלפת מפרק

החלפת מפרק

מלאו את פרטיכם ונחזור בהקדם

החלפת מפרקניתוח החלפת מפרק הוא בין הניתוחים הנפוצים ביותר בתחום האורתופדיה המודרנית. במהלך הניתוח מבוצעת החלפה של המפרק הפגוע והכואב שמצבו הדרדר כתוצאה מפציעה, דלקת, שחיקה או זיהום במפרק מלאכותי שמאפשר המשך תפקוד הולם.

ישנם שני ניתוחים עיקריים בהם ניתן להחליף את המפרק הפגוע כשהראשון נקרא החלפת מפרק מלא או total joint replacement atrthroplasty והשני נקרא החלפת מפרק חלקי או hemiarthroplasty שבו מבוצעת החלפה רק של חלקים מסוימים מהמפרק הפגוע.

כיצד מבוצע הניתוח?

לפני יום הניתוח על החולה לעבור הערכה כללית שמטרתה לקבוע האם הוא אכן מועמד כשיר לניתוח. במסגרת ההערכה נבדק מצבו הבריאותי של החולה בהתאם לגילו כך שחולים מבוגרים מאוד או קשישים צריכים לעבור בדיקות להערכת תפקודי הלב שלהם וכן לעבור צילום רנטגן פשוט של בית החזה.

בנוסף לכך, מבוצעות בדיקות שתן ודם ומגוון של בדיקות הדמיה להערכת ממדי המפרק שמטרתן לאפשר למנתח להתאים את המפרק המלאכותי למטופל באופן אישי.

במהלך הניתוח המנתח מנסר את הראשים של העצמות במפרק ובמקומן משתיל תותבים שעשויים מפוליאתילן ומתכת כשבמקרים מסוימים החלקים של המפרק המלאכותי מצופים בחומר קרמי מיוחד. המפרק המלאכותי מחובר למקומו בעזרת דבק מיוחד וכל התהליך מתבצע תחת הרדמה מלאה ברוב המולט של המקרים למעט מקרים חריגים במיוחד.

באילו מצבים יש לבצע את הניתוח?

ניתוח החלפת מפרק מבוצע כאשר החולה סובל ממפרק שאינו מתפקד, כאשר המפרק מסב לחולה סבל רב וכאבים עזים וכאשר התנועתיות של המפרק מוגבלת מאוד עד כדי אובדן יכולת הניידות.

כמו כן, הניתוח מיועד לטפל בחולים שהתנסו במגוון של טיפולים שמרניים יותר ללא הועיל. בנוסף לכך, לפני הניתוח יש להתכונן ויש לשקול את הסיכונים הכרוכים בניתוח אל מול התועלת שעשויה לצמוח ולהחליט באופן אינדיבידואלי עבור כל מטופל האם הניתוח מתאים עבורו. בסופו של דבר מדובר על החלטה משותפת של הרופא המנתח ושל המטופל.

באילו מצבים אין לבצע את הניתוח?

במידה וקיים זיהום במפרק או באזור המפרק הרי שאין לבצע את הניתוח בשום אופן. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהניתוח עלול להוביל להתפשטות של הזיהום ולחדירה של הזיהום לרקמות עמוקות או לרקמות סמוכות.

כמו כן, מצב בריאותי שנחשב לירוד מאוד מהווה גם כן התווית נגד לביצוע הניתוח. יש לציין שחלק מהמומחים בתחום סבורים שאת הניתוח ניתן ואף רצוי לבצע גם בחולים שסובלים ממחלות קשות של הריאות ושל הלב, שכן חוסר הניידות עצמה מהווה סכנה בריאותית עבור חולים אלה ולכן רבה התועלת מהסכנות שבניתוח.

החיים לאחר הניתוח

משך ההחלמה והשיקום תלוי מאוד בנכונותו של המטופל להתמיד בביצוע תרגילי פיזיותרפיה כמו גם במצבו הבריאותי הכללי ובסוג המפרק שהוחלף. באופן עקרוני החזרה המהירה לניידות מנבאת את סיכויי ההחלמה מן הניתוח.

המשמעות היא שככל שהחזרה לניידות תהיה מהירה יותר, כך יפחתו הסיכויים של המנותח לסבול מסיבוכים שונים לרבות דלקת ריאות, התפתחות של קרישי דם ועוד. תקופת האשפוז לאחר הניתוח נמשכת בין ארבעה ימים לבין שבוע ומשך ההחלמה מהניתוח נמשך לרוב חודשים ספורים.

מהם הסיכונים הכרוכים בניתוח?

הסיכונים הכרוכים בניתוח מתחלקים לשלוש קבוצות עיקריות:

  • סיכונים בהם כרוך הניתוח עצמו – נזק לכלי הדם, שבר בעצם, מיקום שגוי של חלקי המפרק המלאכותי, פריקה של המפרק או חוסר יציבות שלו, קיצור משמעותי של טווח התנועה המפרקי, נזק עצבי.
  • סיכונים לאחר הניתוח – פריקת המפרק המלאכותי, כאבים במפרק, חולשה של המפרק, אובדן טווח התנועה של המפרק, זיהום לאחר הניתוח.
  • סיכונים לטווח ארוך – שחיקת משטח פני המפרק שגורמת לקיצור תוחלת החיים שלו והתרופפות של חלקי המפרק המלאכותי בנקודות החיבור שבין העצם למפרק.

ראו גם: תרופות לשיכוך כאבים לאחר ניתוח להחלפת מפרקים

ניתוח להחלפה חוזרת של מפרק

רשלנות רפואית בניתוח להחלפת מפרק

074-7691313 דילוג לתוכן