דלקת מפרקים

האנטומיה של מפרק הירך

דלקת מפרקים זיהומיתמפרק הירך הוא המפרק המחבר בין הרגל לאגן. מדובר על מפרק סינוביאלי (נקרא גם מפרק נע חופשי) מסוג מפרק כדורי. המפרקים הסינוביאליים הם המפרקים הנפוצים ביותר בגוף האדם כשלצד המפרק הכדורי קבוצה זו כוללת גם את מפרק הציר, מפרק החלקה, מפרק אוכף, מפרק אליפטי ומפרק סיבובי. מפרק סינוביאלי נוסף מסוג מפרק סיבובי הוא מפרק הכתף למשל.

באופן עקרוני מפרק הירך יכול לנוע במישורי תנועה רבים: סיבוב חיצוני ופנימי, כפיפה ופשיטה וקירוב והרחקה. עם זאת, התנועה של המפרק מוגבלת ולא מלאה כיוון שלמעלה ממחצית מראש עצם הירך ממוקמת בתוך המפרק ומחבלת בתנועה החופשית שלו.

סוג המפרק והמבנה הכללי שלו

סוג המפרק הוא כאמור כדורי. הכוונה היא שהמפרק בנוי בצורה של מכתש ועלי. המכתש, כלומר השקע הכדורי למחצה הוא המרחשת – שקע הממוקם בתחתית האגן המורכב משלוש עצמות האגן. עצם הכסל תוחמת את החלק העליון של המרחשת, עצם החיק מהווה את החלק האמצעי של המרחשת ואילו עצם השת תוחמת את המרחשת מחלקה התחתון ומצדדיה.

העלי הוא למעשה החלק המעוגל הנמצא בקצה העליון של עצם הירך. החיבור בין ראש עצם הירך לבין המרחשת מתאפשר הן הודות למבנה האנטומי המשלים שלהם והן הודות לרצועה ההיקפית הממוקמת מסביב לשפת המרחשת. רצועה זו הנקראת Labrum acetabula עוטפת את ראש עצם הירך ומעמיקה את המרחשת על מנת לשפר את החיבור ולחזק אותו. רוב ראש עצם הירך מכוסה ברקמת סחוס מפרקי למעט גומת ראש הירך שאליה מתחברת הרצועה העגולה.

קופסית המפרק

הקופסית של מפרק הירך מורכבת מרקמה פיברוטית רפויה אך חזקה המאפשרת את טווח התנועה המרשים של המפרק. למעשה טווח התנועה של מפרק הירך שני רק למפרק הכתף. רקמה פיברוטית זו מעניקה למפרק את היציבות האופיינית לו המאפשרת לו לשאת את משקל הידיים, הראש והגו. בצדה המקורב הקופסית נאחזת ברצועת המרחשת הרוחבית ומסביב למרחשת ובצדה המרוחק נאחזת הקופסית בעצם הירך בבסיס תל הירך הגדול, בקו שבין שני התלים ומעט תיכון לרכס הממוקם בין שני התלים.

רוב רובם של סיבי הקופסית מקיפים בצורה ספירלית את צוואר הירך כך שתנועה במפרק הירך לכיוון פשיטה תגרום להידוק של המפרק והקופסית וכך תגרום לעצירה של התנועה.

רצועות המפרק

שרירי המפרק

ישנם שרירים רבים האחראים על תנועת המפרק. את השרירים השונים ניתן לסווג לפי סוג התנועה שהם מאפשרים או לפי המיקום שלהם מסביב למפרק. בין היתר מדובר על שריר הכסל והמותניים, שריר הירך הישר, שריר העכוז הקטן, שריר העכוז האמצעי, השריר הסותם הפנימי, השריר הסותם החיצוני, שריר התאומים העליון, השריר המתוויך הגדול ועוד.

 

Exit mobile version