דלקת מפרקים ניוונית

דלקת מפרקים ניוונית

מלאו את פרטיכם ונחזור בהקדם

דלקת מפרקים ניווניתאוסטאוארטריטיס, דלקת מפרק העצם או דלקת מפרקים ניוונית הוא המונח הרפואי המשמש לתיאור הפרעות שונות שגורמות להרס של הסחוס ולשינויים בעצמות שגורמים לחולים פגיעה משמעותית באיכות החיים שלהם.

דלקת מפרקים ניוונית מסבה לחולים כאבים חזקים וכן מובילה לפגיעה תפקודית ניכרת. המפרקים המעורבים במחלה הם לרוב מפרקי הידיים, האגן, עמוד השדרה, הברך והירך.

רוב החולים נמצאים בגיל הזהב והארכת תוחלת החיים בעולם המערבי הביאה לעלייה בשכיחות המחלה. למעשה נכון לכתיבת שורות אלה הצפי בעולם המחקר הוא שעד שנת 2020 דלקת מפרקים ניוונית תהיה המחלה הרביעית בטבלת המחלות שגורמות לכאב כרוני, מוגבלות ונכות. כיום המחלה פוגעת ב-70% מהנשים וב-60% מהגברים מעל גיל 65 שנה.

מהם הגורמים למחלת מפרקים ניוונית?

בניגוד למחלת סחוס שנגרמת עקב חבלה, טראומה או שימוש יתר, מחלת מפרקים ניוונית היא מחלה שמערבת את כל הרקמות שמרכיבות את המפרק.

מדובר על מחלה שפוגעת ברצועות, בגידים, בקופסית, בעצם התת סחוסית, בסחוס ועוד.  במחלה מתרחשת הפרשה מוגברת של ציטוקינים מעוררי דלקת, של חומצה ניטרית ושל פרוסטגלנדינים שיחד גורמים להרס מואץ של הסחוס.

גורמי הסיכון למחלה כוללים גורמים אוטואימוניים, גורמים גנטיים, תזונתיים והתנהגותיים. כך למשל השמנת יתר ידועה כגורם סיכון מרכזי בדגש על דלקת מפרקים ניוונית שפוגעת במפרק הירך או הברך.

לרוב המחלה באה לידי ביטוי בהתקפים בהם המפרקים נפוחים, נוקשים וכואבים, כשבין ההתקפים התסמינים רדומים יחסית. כמו כן, בדרך כלל הכאבים מחמירים בשעת מאמץ.

דרכים לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית

את הנזק שנגרם לגידים, לרצועות, לעצם ולסחוס לא ניתן לרפא ולמחלה עדיין אין תרופה. אי לכך הטיפולים מכוונים בעיקר להקלה על חומרת הכאב ולשימור מרבי של טווח התנועה כמו גם להפחתה במדדי הדלקת. מאחר והצרכים של החולים בדלקת מפרקים ניוונית משתנים ללא הרף, הרי שישנו צורך במעקב רפואי צמוד ככל האפשר.

המטרה המרכזית של הטיפול במחלה היא להפחית את חומרת הכאבים הנלווים. הכאבים משתנים מחולה לחולה בהתאם לדרגת הפגיעה ובהתאם לסוג המפרקים המעורבים.

שיכוך הכאבים מתבצע על ידי נטילת תרופות מסוימות, אך לרוב המשטר התרופתי צריך להיות מושלם על ידי שימוש בסוגי טיפולים נוספים אחרים.

טיפולים לא תרופתיים כוללים פיזיותרפיה שמיועדת לחיזוק של השרירים, ירידה במשקל להפחתת העומס על המפרקים הנגועים במחלה ותכנית התעמלות מסודרת. בנוסף לכך, חולים רבים מדווחים על הקלה בתסמינים לאחר טיפולים אלטרנטיביים מתחום הרפואה המשלימה כגון: דיקור סיני, יוגה, פלדנקרייז, שיאצו ועוד.

אילו תרופות מיועדות לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית?

Paracatemol היא תרופה שיעילה לטיפול בכאבים קלים עד בינוניים בלבד. לרוב משתמשים בה במקרים של פגיעה בירך או בברך במינונים של 1000 מ"ג עד ארבע פעמים מדי יום.

כמו כן, כדי לשכך את הכאבים נעשים מאמצים להפחתה במדדי הדלקת. לפיכך לרוב רושמים הרופאים לחולים נוגדי דלקת שאינם סטרואידים שהשפעתם טובה למשך שלושה עד ארבעה שבועות בממוצע.

בנוסף לתרופות הנ"ל מריחה של Capsaicin ארבע פעמים ביום באופן מקומי יכולה להרגיע מאוד את מידת הדלקת ובעקבות כך את חומרת הכאבים.

תרופות נוספות יכולות להיות Tramadol או Iboprofen כשישנה חשיבות לבדוק את ההשפעה של התרופות השונות באופן אישי על כל מטופל ומטופל ובהתאם לתגובה להפחית או להגביר את המינון, להמשיך את הטיפול או להחליף את התרופה. במקרים מסוימים יתעורר הצורך להזריק למפרק הפגוע סטרואידים מדי שלושה חודשים.

במידה וכל הטיפולים שהוזכרו לעיל לא מביאים להקלה בתסמינים ניתן לשקול התערבות כירורגית שכוללת לרוב החלפה של המפרק או שטיפה ארתרוסקופית שלו.

074-7691313 דילוג לתוכן