דלקת מפרקים כרונית אידיופתית של גיל הילדות

דלקת מפרקים כרונית אידיופתית של גיל הילדות

מלאו את פרטיכם ונחזור בהקדם

דלקת מפרקים עלולה להיות מצב ניווני מתמשך, כתוצאה מגיל מבוגר. אך ישנם מצבים שבהם הבעיה מופיעה דווקא בגיל מוקדם, דלקת מפרקים כרונית אידיופתית של גיל הילדותאפילו מוקדם מאוד. נסביר על דלקת מפרקים כרונית אידיופתית של גיל הילדות – מה המשמעות ואיך מאבחנים ומטפלים.

מדוע דלקת מפרקים מופיעה בגיל צעיר?

דלקת המפרקים שעליה מדובר הינה מצב מיוחד שמתאר דלקת שתופיע לקראת גיל ההתבגרות או עוד לפני כן. מחלה זו נובעת מתקלה במערכת החיסונית (מחלה אוטואימונית). המחלה עלולה לבוא לידי ביטוי בפגיעה בעיקר של מפרק אחד או בפגיעה כללית יותר, בכמה וכמה מפרקים. חשוב לציין כי החולים עלולים לסבול גם מסימפטומים נוספים, הקשורים לתפקוד לקוי של מערכת החיסון. כך למשל בלוטות מוגדלות, פריחה, חום ופסוריאזיס ועוד. ישנה השערה כי קיים מחולל מחלה ראשוני שמביא להתפרצות המחלה אך טרם הצליחו המדענים לבודד את הגורם. לכן, עדיין לא קיימת תרופה לריפוי מלא והטיפול נועד לשכך את הסימפטומים ולמנוע הפרעות גדילה ונזקים בריאותיים ארוכי טווח.

כמה זמן אורכת הדלקת?

דלקת מפרקים כרונית של גיל הילדות עשויה לבוא לידי ביזוי כאפיזודה קצרה אולם זה עלול גם להיות מצב מתמשך. כלומר, הסימפטומים עלולים להתארך וללוות את החולה אפילו לאורך שנים. הרופאים מסבירים כי ישנם סוגים שונים של דלקת מסוג זה, כאשר חלק מהם עלולים להביא לתופעות קשות למדי. כך למשל הפרעות בגדילה תקינה, נזק למפרקים, דלקות שנודדות לאיברים נוספים לרבות העיניים ועוד.

אילו סימנים יכולים להעיד כי ילד סובל מדלקת מפרקים?

ילד עלול להתלונן על אי נוחות, כאבים או נוקשות במפרקים. עם זאת, תשומת לב הורית עשויה לגלות מקרים שבהם למרות שהילד עוד לא התלונן, עלולה להיות בעיה. לדוגמא: המפרקים עשויים להיות נוקשים מהרגיל וגם נפוחים. על פי רוב, הדבר יחסית בולט במפרקים מרכזיים שעליהם מוטל לא מעט עומס, כגון הברכיים. זאת לעומת דלקות של גיל מבוגר, שפעמים רבות מתבטאים תחילה במפרקים הקטנים, למשל באצבעות.
כאבים וצליעה – אם הילד צולע או שמרגיש כאבים מבלי שהתלונן על חבלה או נפילה, כדאי לגשת לרופא שישלול או יאמת מצב של דלקת במפרקים. תסמינים נוספים כגון חום גבוה, בלוטות נפוחות וכדומה, עלולים להעיד על מחלה אוטואימונית שתשפיע גם על המפרקים.

כיצד מטפלים במפרקים כרונית אידיופתית של גיל הילדות?

הטיפולים כיום מתמקדים בעיקר בהפחתת סימפטומים ושימור המפרקים ואיברים נוספים שנפגעים מהמחלה האוטואימונית. תחילה, יתבצעו בדיקות על מנת לבדוק אילו מפרקים הושפעו ומהי החומרה של הסימפטומים. ישנם לא מעט תתי סוגים של דלקת מפרקים כרונית של הילדות, חלק מהסוגים יחסית קלים ואילו אחרים עלולים לגרום להשפעות הרבה יותר מהותיות.

ממצאים חדשים של המחלה גילו כי אחד מכל עשרה ילדים שחולים בדלקת מפרקים שהייתה מאובחנת בעבר כמחלה של מערכת החיסון למעשה סובל ממחלה מעט שונה. זו מחלה שבה אין מעורבות של מערכת החיסון ולכן צורת הטיפול תהיה אחרת והיא תתמקד בדלקת עצמה ולא במערכת החיסונית.

צורת הטיפול תקבע על ידי הרופא בהתאם לתלונות הילד, לפי סוגי המפרקים שנפגעו ורמת הכאב. מקובל להשתמש בתרופות בעלות אפקט אנטי דלקתי ובמידת הצורך סטרואידים. במקרים הקשים יחסית, ניתנת הזרקה של סטרואידים לתוך המפרקים המודלקים. במקביל לתרופות מומלץ לבצע פעילות גופנית מותאמת, בליווי פזיותרפיסט או מרפא בעיסוק. השיטה החדישה ביותר לטיפול מתבססת על ריפוי ביולוגי. השימוש בתרופות אלה נפוץ יחסית במחלות הכרוניות עם השפעה על ריבוי מפרקים וכאבים משמעותיים. מתן התרופות בהזרקה ולעיתים, תוך כדי אשפוז למשך מספר שעות.

מקורות:
https://medlineplus.gov/genetics/condition/juvenile-idiopathic-arthritis/#:~:text=Juvenile%20idiopathic%20arthritis%20refers%20to,in%20this%20case%20the%20joints.
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/juvenile-idiopathic-arthritis/symptoms-causes/syc-20374082

074-7691313 דילוג לתוכן