דלקת מפרקים ובריאות המעי – מה הקשר?

דלקת מפרקים ובריאות המעי – מה הקשר?

מלאו את פרטיכם ונחזור בהקדם

דלקת מפרקים ובריאות המעי – מה הקשר?חיידקים במעיים עשויים להיות קשורים לתסמינים של דלקת מפרקים, כך עולה ממצאים חדשים העוסקים במיקרוביום שלנו ובמיוחד לזה של המעיים המכיל טריליוני חיידקים, וירוסים, פטריות ויצורים זעירים אחרים.

כל אלה יחדיו מכונים מיקרוביוטה והם מבצעים תפקידים חשובים הקשורים בעיכול סוגים מסוימים של פחמימות, סיוע למערכת החיסונית ולחימה כנגד פתוגנים – מחוללי מחלות.

ממחקר שפורסם בשנת 2015 העוקב אחר הקשר שבין המיקרוביום לבין דלקת מפרקים שגרונית עולים ממצאים מעניינים. ידוע זה מכבר כי הסביבה הפנימית שלנו הינה בעלת תפקיד בהגנה מפני מחלות כגון טרשת נפוצה, סוכרת ודיכאון וכעת נמצא קשר גם לדלקת המפרקים.

דלקת מפרקים שגרונית

הפרעה אוטואימונית המתבטאת בדלקת כרונית של המפרקים ומערכות נוספות בגוף ונגרמת כתוצאה מפגיעה ותקיפה של המערכת החיסונית את הרקמות הבריאות בגוף. המלחמה הפנימית הזו מתבטאת בכאבים, נפיחות במפרקים ושחיקה של העצם. כאחוז מאוכלוסיית העולם סובל ממחלה זו ובארה"ב בלבד ישנם כמיליון וחצי איש הסובלים מהמחלה. למחלה טרם נמצאה תרופה יעילה ואף הסיבה והגורמים לה אינם ברירים לחלוטין. גורמי הסיכון כוללים היסטוריה משפחתית, חשיפה לגורמים חיצוניים כגון זיהום, כימיקלים, עישון וכן שינויים הורמונליים.

מחקר – הקשר בין המעיים לדלקת מפרקים

במחקר נבדק האם ישנם גורמים במעיים העשויים לסייע לטיפול במחלה, על מנת שהמיקרוביום יתפקד באופן יעיל עליו להיות מאוזן ומגוון אולם עולה מהמחקר כי המעיים שלנו פחות מגוונים מבעבר וזאת כתוצאה מהדיאטה שלנו, שימוש באנטיביוטיקה וגורמים סביבתיים נוספים. הממצאים החדשים מראים כי  בקרב חולי דלקת מפרקים יש פחות גיוון בסביבה הפנימית של המעיים מזו של אנשים בריאים וייתכן כי עובדה זו מרמזת לנו על הגורם למחלה או לפחות על יכולת ההתמודדות עמה. החוקרים מקווים כי בעתיד יוכלו לזהות אנשים הנמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בדלקת מפרקים מראש וזאת בהסתמך על מצב החיידקים במעיים שלהם, כך ניתן יהיה להתחיל בטיפול מוקדם יותר ולהגיע לתוצאות טובות יותר בטיפול.

חיידק טוב וחיידק רע

צוות המחקר מצא כי בקרב 75% מהאנשים אשר נבדקו וסבלו מדלקת מפרקים שגרונית במצב מוקדם שטרם טופל נמצא חיידק מסוים במעיים לעומת הימצאות החיידק ב-12% בלבד אצל חולים אשר כבר עברו טיפולים. התיאוריה היא כי חיידק זה הינו גורם העשוי לעורר את המחלה או להשפיע עליה וכי היפטרות ממנו עשויה להועיל לחולים, אולם טרם נקבע באופן וודאי כי החיידק המכונה RA הוא הגורם למחלה אולם הממצאים מספקים כיוון ברור למחקר עתידי.

זן אחר של חיידקים המכונה פרבוטלה היסטיולה עשוי דווקא להפחית את הסימפטומים ואת התקדמות המחלה. מחקר אשר בוצע בעכברים ונערך בקליניקה של מאיו העוסקת ברפואה אישית ובגנום העלה כי עכברים אשר קיבלו את החיידקים הראו עיכוב במחלה וצמצום בכמות הציטוקינים  (חלבונים המשפיעים על המערכת החיסונית) במערכת.

דיאטה ומיקרוביום בריא

מזון מותסס וכבוש – חמוצים וירקות כבושים למיניהם מכילים חיידקים פרוביוטיים הפעילים בתהליך התסיסה, פעולתם של חיידקים אלה מקלה על העיכול המזון וספיגת החומרים המזינים.

  • חלב – דיאטה עשירה בלקטוז הכוללת יוגורט וחלב דל שומן מועילה למרקם הבקטריאלי במעיים.
  • תוספים פרוביוטיים – אמנם אין תוסף אחד אשר ברור כי הוא מועיל לשמירה על סביבת המעיים הפנימית מאוזנת, אולם ניתן לנסות ולזהות תוסף אשר משפר את תחושתכם.
  • סיבים תזונתיים – מזון העשיר בסיבים כגון ירקות ופירות מגנים מפני זיהום חיידקי.
074-7691313 דילוג לתוכן