זיהום במרפק

זיהום במרפק

מלאו את פרטיכם ונחזור בהקדם

זיהום במרפקדלקת במרפק היא תוצאה של זיהום הפוגע במפרק הנובע מגורמים שונים כגון חיידקים, פטריות ונגיפים שונים. דלקת זיהומית במרפק יכולה להיווצר גם כתוצאה מדלקת מפרקים שאינה זיהומית המושפעת מזיהום אחר בגוף דוגמת זיהום בדרכי השתן או המעיים.

זיהום המרפק כולל פגיעה וזיהום בקרום ובנוזל הסינוביאלי אשר עוטפים את העצמות המשתתפות במפרק. הדלקת מתפתחת דרך הדם תוך חדירה של חיידקים לקרום הסינוביאלי חסר הממברנה והעשיר בכלי דם.

בורסיטיס במרפק

ברוב המקרים של זיהום במרפק, מדובר בבורסיטיס במרפק – דלקת האמתחת או שק הבורסה המצויים בחלק האחורי של המרפק בין העצם לעור. אחד הגורמים להיווצרות הדלקת ולרגישות האזור נובע מחיכוך החלק התחתון של המרפק עם משטח קשיח.

בורסיטיס במרפק נוצר כאשר חל זיהום בשק הנוזלים – הבורסה והוא הופך לדלקתי ובצקתי. התפתחות דלקת זיהומית במרפק מתאפיינת בכאב במקום, אדמומיות ורגישות למגע תוך מגבלה בתנועה.

מניעה וטיפול עצמי

ברוב המקרים ניתן לטפל בזיהום ובדלקת באופן עצמי ובעזרת תרופות לשיכוך כאבים ללא מרשם. במידה והכאב והנפיחות לא נעלמים בתוך מספר שבועות סביר כי הבורסיטיס הוא זיהומי ומחייב קבלת טיפול נוסף. על מנת למנוע מצב של זיהום במרפק ניתן לנקוט מספר צעדים הכוללים:

  • הגנה מפציעה נוספת באמצעות שימוש ברפידות ובמגנים מיוחדים המונעים חיכוך ופגיעה נוספת במרפק.
  • מומלץ לתת לאזור הפגוע לנוח עד שיחול שיפור בסימפטומים ויש להימנע מפעילות המעוררת כאב.
  • קירור המקום באמצעות קרח מקלה על הדלקת, הנפיחות והכאב.
  • שימוש בתחבושות לחץ, שרוולים או גרביים אלסטיים המפעילים לחץ על המרפק מה שמקל על הכאב.
  • הרמת המרפק המודלק מעל לגובה הלב במידה וניתן מפחית את התהליך הדלקתי.

כאשר מדובר בזיהום המעורר דלקת קיימת הצטברות של נוזל אשר אינו נספג ברקמה המודלקת וניתן להסתייע בטיפול באמצעות לייזר רך או תרופות נוגדות דלקת, אנטיביוטיקה וסטרואידים. במקרים חמורים ניתן לבצע שאיבה של הנוזל או לבצע ניתוח להסרת הבורסה. כתוצאה מהזיהום יכולים להיווצר תסמינים נוספים כגון חום, הגבלת תנועה וכאבים קשים.

אבחון

בבדיקה של הנוזל הסינוביאלי ניתן לזהות נוזל מוגלתי אשר תומך בתהליך הזיהומי. ביצוע ספירת דם יציג רמה גבוהה של תאי דם לבנים ועל מנת לזהות באופן מדויק את סוג הזיהום, תבוצע תרבית דם ותרבית מהנוזל הסינוביאלי עצמו. במקרים של דלקת מתמשכת ניתן לזהות גם פגיעה בעצם בבדיקות הדמיה וטומוגרפיה ממוחשבת.

טיפול

הטיפול בזיהום במרפק ניתן בהתאם לחומרת הזיהום והפגיעות הנלוות לו, ישנן מספר פעולות טיפוליות בדרגות עוצמה שונות המתאימות לשלבים השונים של התפתחות והדלקת והתקדמות התהליך הזיהומי:

  • תרופות נוגדות כאב היעילות להקלה על כאבים במצבי דלקת.
  • ניקוי נוזלים במקרים בהם הנפיחות חמורה, ניקוז הנוזלים מקל על התנועה ומשפר את טווח התנועה. השאיבה מתבצעת באמצעות מחט המוחדרת לבורסה ודרכה נשאבים הנוזלים.
  • קורטיקוסטרואידים משמשים במצבים חמורים במיוחד כאשר טיפולים אחרים אינם יעילים. חומרים אלה הינם בעלי פעילות נוגדת דלקת חזקה. הקורטיקוסטרואידים מוזרים ישירות לאזור הפגוע, אך הפעולה עלולה להיות מלווה בתופעות לוואי.
  • אנטיביוטיקה משמשת במצבים בהם מדובר בבורסיטיס זיהומי.

לאחר כחודשיים ובמידה ולאחר הטיפול לא חל שיפור בתסמינים המטופל יופנה להמשך בירור אצל ריאומטולוג המתמחה במחלות הפוגעות בעצמות ,בשרירים ובמפרקים או אצל אורתופד מנתח. גם במקרים בהם הזיהום אינו מגיב לטיפול אנטיביוטי יידרש המשך בירור. כאשר קיימת הישנות של בורסיטיס זיהומי תישקל אפשרות לניתוח לצורך כריתת הבורסה הפגועה.

קראו גם:

דלקת מפרקים זיהומית

074-7691313 דילוג לתוכן